Σταμναγκάθι ή “Cichorium spinosum”
Σταμναγκάθι: Πρόκειται για ένα άγριο χόρτο, με ευεργετικές ιδιότητες
Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.
Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα.
Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε , β-καροτένιο , βιταμίνη Α και φαινόλες .
Επίσης περιέχει γλουταθειόνη , η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες.
Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα .
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.
Το σταμναγκάθι ή “Cichorium spinosum” είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Είναι αυτοφυές της Κρήτης (κυρίως στο νομό Χανίων στο Οροπέδιο του Ομαλού) αλλά συναντάται και στην υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου σε βουνά, οροπέδια και απόκρημνες ακρογιαλιές της Κύπρου, της Σικελίας και της Μάλτας. Η συγκομιδή του είναι μια πολύ κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.
Είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό που προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε συνθήκες έλλειψης εδαφικής υγρασίας. Το μόνο που ουσιαστικά επιδρά σε αυτό είναι ο καιρός. Στη φύση ως “άγριο” δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας με τα ζιζάνια καθώς φυτρώνει σε εδάφη δύσβατα αλλά σαν καλλιέργεια συνιστάται να εφαρμόζεται εδαφοκάλυψη. Στην Ελλάδα λόγω κακής ποιότητας του αρδευόμενου νερού παρατηρείται σε διάφορες περιοχές αλκαλίωση των εδαφών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην αλατότητα του εδάφους διότι η υψηλή συγκέντρωσή της επιδρά δυσμενώς στο χόρτο επηρεάζοντας την ποσοτική και ποιοτική του απόδοση. Επιπλέον, το σταμναγκάθι μετά από 3 χρόνια καλλιέργειας χάνει τις ιδιότητες που έχει ως “άγριο χόρτο” και μετατρέπεται σε ραδίκι οπότε θα πρέπει να ξεπατωθεί και να ξαναφυτευθεί.
Γενικά σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, είτε πρόκειται για αυτή καθαυτή την παραγωγή ή την πρώτη μεταποίηση (παραγωγή αγροτικού προϊόντος από αγροτικό προϊόν όπως για παράδειγμα κρασί, ρακή, λάδι, κτλ) επιδοτούνταν οι δράσεις του παλιού Μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα επιχορήγηση σε περίπτωση που ήθελε κάποιος να εγκαταστήσει φυτεία. Βέβαια, υπάρχουν γενικά διάφορα τρόποι να λάβει κανείς επιδοτήσεις για την αγροτική του εκμετάλλευση (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά Προγράμματα, κτλ).
Καλλιέργειες με σταμναγκάθι υπήρχαν στη Μεσσηνία αρκετές δεκαετίες πριν αλλά εγκαταλείφθηκαν.
https://www.epixeiro.gr/article -filoitexnisfilosofias
https://www.e-sy.gr/programmatic-statements
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια