ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΥΡΙΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ



ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΔΡΟΜΟΥ

ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΥΡΙΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ 

ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

 

Το Στάδιο ήταν αρχαίο αγώνισμα δρόμου, και αποτελούσε μέρος των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και των άλλων πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα. Ήταν επίσης ένα από τα πέντε κύρια αγωνίσματα που αποτελούσαν το πένταθλο, και το κορυφαίο γεγονός του γυμνικού αγώνα. Από τα έτη 776–724 π.Χ., το στάδιο ήταν το μοναδικό άθλημα που λάμβανε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής (που ονομαζόταν επίσης και σταδιονίκης) έδινε το όνομά του σε ολόκληρη την τετραετία γνωστή ως Ολυμπιάδα. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να γνωρίζουν τα ονόματα σχεδόν όλων των αρχαίων νικητών στο Ολυμπιακό στάδιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αγώνισμα στάδιον πήρε το όνομά του από το γήπεδο στο οποίο λάμβανε χώρα, το οποίο ονομάζεται επίσης στάδιον. Αυτή η λέξη έγινε stadium στα λατινικά, και στη συνέχεια πέρασε σε πολλές άλλες γλώσσες. Υπήρχαν και άλλα είδη αγώνων δρόμου, αλλά το στάδιον ήταν το πιο διάσημο. Ο νικητής του συχνά θεωρούσαν ότι είναι ο νικητής ολόκληρης της διοργάνωσης. Αν και ξέχωρα το στάδιον ήταν επίσης μέρος του αρχαίου Πεντάθλου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το στάδιο (ως γήπεδο) ήταν αρκετά μεγάλο για να διαγωνιστούν έως είκοσι αθλητές, και ο αγώνας ήταν ένα σπριντ για μια απόσταση 200-γιάρδων (περίπου 180 μ.). Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν περίπου 190 μέτρα. Ο αγώνας ξεκινούσε με το ήχισμα των σάλπιγγων, και τους αγωνοθέτες να παρακολουθούν τους βατήρες για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες εκκινήσεις. Υπήρχαν, επίσης, αγωνοθέτες στο τέλος της διαδρομής για να βεβαιωθούν και να αποφασίσουν σχετικά με το ποιος είναι ο νικητής. Αν οι αγωνοθέτες αποφάσιζαν ότι υπήρχε ισοπαλία, ο αγώνας έπρεπε να επαναληφθεί. Οι δρομείς ξεκινούσαν τον αγώνα από τη θέση εκκίνησης, ίσως με τα χέρια απλωμένα προς τα εμπρός, αντί να σκύβουν όπως οι σύγχρονοι δρομείς. Έτρεχαν γυμνοί σε ένα χαραγμένο διάδρομο. Κατά τον πέμπτο αιώνα, ο διάδρομος σημαδεύτηκε από μια πέτρα στη γραμμή της εκκίνησης γνωστή ως βαλβίς. Η εξελίξεις αυτής της πέτρινης βαλβίδος εκκίνησης οδήγησαν στο να έχει μια σειρά από διπλές αυλακώσεις (10–12 εκατοστών μεταξύ τους), στις οποίες ο δρομέας τοποθετούσε τα δάχτυλα των ποδιών του. Ο σχεδιασμός αυτών των αυλακιών είχε σαν σκοπό να δώσει μία μόχλευση στον δρομέα για την εκκίνησή του.

Ο νικητής του σταδίου στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ο Κόροιβος ο Ηλείος.

Ο αγώνας αυτός έδωσε το όνομά του και στη μονάδα μήκους στάδιο, η οποία είναι ίση με την απόσταση που έτρεχαν οι δρομείς στο αγώνισμα αυτό.

Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα Δρόμος 200 μ. στις Ολυμπιάδες Δρόμος 100 μ. στις Ολυμπιάδες




ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ



ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

                         ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
             ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ


Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 
 Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια