Το «κόκκαλο» του Γαλαξία
Το «κόκκαλο» του Γαλαξία χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά στη γαλαξία
Το «κόκκαλο» είναι ένα μακρύ, πυκνό νήμα ψυχρού αερίου στο πιο πυκνό μέρος ενός από τους σπειροειδείς βραχίονες της γαλαξίας μας.
Το νήμα G47 έχει μήκος περίπου 195 έτη φωτός. Ο χάρτης, που παρήχθη από το Στρατοσφαιρικό Υπερυθρό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της ΣΟΦΙΑΣ, έδωσε στους επιστήμονες την πρώτη πλήρη εικόνα των μαγνητικών πεδίων σε αυτό το οστό. Το ScienceAlert γράφει σχετικά. Αυτήν τη στιγμή, ο γαλαξίας μας έχει μάλλον χαμηλό ρυθμό σχηματισμού άστρων (περίπου τρεις ηλιακές μάζες ετησίως). Όλες οι διεργασίες συμβαίνουν συνήθως στα «κόκαλα». Το όνομα εξηγείται με μια αναλογία: όπως τα οστά σας είναι το πιο πυκνό μέρος των χεριών σας, έτσι και τα γαλαξιακά οστά είναι το πιο πυκνό μέρος των «βραχίων» του Γαλαξία. Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά ένα από τα «κόκαλα» της γαλαξίας μας το 2013. Από τότε έχουν βρει συνολικά 18 τέτοιους γαλαξιακούς σχηματισμούς.
«Πριν από τη SOFIA, ήταν δύσκολο να απεικονιστούν μαγνητικά πεδία υψηλής ανάλυσης σε ολόκληρο το οστό», σχολιάζει ο αστροφυσικός Ian Stevens από το Πανεπιστήμιο του Worcester.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια